Maak je eigen zen-zeep!

Ricola deelt makkelijk recept voor creatieve kruidenzeep

Alsof hij uit een kruidentuin geplukt is, je nieuwe handzeep. Als specialist in Zwitserse bergkruiden deelt Ricola graag een recept om zelf je kruidenzeep te maken. Een leuke ontspanning die je helemaal naar je hand kan zetten met de geuren en kleuren die jij graag hebt. Aan de slag voor een zelfgemaakte zen-zeep…

Ricola, gekend van zijn natuurlijke kruidenbonbons, nodigde in zijn Herb Garden in Brussel passanten uit om verse kruiden te plukken en er een eigen natuurzeep van te maken. Een idee dat heel wat succes oogstte en nieuwsgierigen liet kennismaken met de 13 bergkruiden die in elke Ricola-bonbon verwerkt zitten. Maar ook thuis kan je met verse of gedroogde kruiden je eigen zeep samenstellen.

Wat heb je nodig?

• glycerine-gietzeep (doorzichtig of wit, afhankelijk van je voorkeur)

• 15 druppels etherische olie (bv. kamille, lavendel, salie…)

• 1 eetlepel (gedroogde) kruiden (tijm, lavendelbloemetjes…) 

• kleurstof (optioneel)

• siliconenvorm of zeepmal (bv. maat: 22 x 20,3 x 2,5 cm, met holtes van ca. 8 x 5,6 x 2,5 cm)

Hoe maak je een kruidenzeep?

Zet een grote kookpot met heet water op het vuur en plaats de smeltpan erboven (au bain-marie). Snij de glycerine-gietzeep in kleine blokjes voor een sneller en gelijkmatig smeltproces. Doe de blokjes in de smeltpan en zorg dat het water niet in contact komt met de zeep. Laat de blokjes langzaam smelten door de hitte van het waterbad. Roer af en toe om een egaal smelten te garanderen. Let erop dat de zeep niet te heet wordt of begint te koken.

Zodra de glycerine volledig gesmolten is, voeg je de gedroogde kruiden en eventueel wat kleurstof toe. Roer voorzichtig zodat de kruiden goed worden verspreid en de kleurstof gelijkmatig mengt. Haal de smeltpan van het vuur en voeg de etherische olie toe. Roer opnieuw voorzichtig zodat de geur zich kan mengen in de zeep. Giet vervolgens de gesmolten zeep in de siliconenvorm of zeepmal. Laat de zeep minstens 2 uur afkoelen en hard worden. Controleer daarna voorzichtig of de zeep stevig genoeg is om uit de mal te halen.

Voor meer informatie:

Evelien Olaerts I +32 496 15 18 30 I evelien.olaerts@rca.be I www.rcapress.be​

 

Over Ricola België

Het familieverhaal van Ricola begint in 1930 met de plantenpassie van banketbakker Emil Richterich die een typisch Zwitsers snoepje wilde creëren. De aromatische planten van Ricola’s Original werden destijds geplukt in en rond het geboortedorp van het bedrijf, Laufen. Vandaag worden de kruiden in vijf regio’s van Zwitserland geoogst. Honderden ervaren telers onderhouden de kleine planten op de uitzonderlijke gronden van de Zwitserse bergen. Het is uit die rijke bodem dat de Ricola-bonbons hun kracht putten.

Het familiebedrijf, vandaag gerund door Thomas Meier, is een echt succesverhaal: er zijn intussen ongeveer 60 soorten bonbons die in meer dan 45 landen worden verdeeld. De kruidenmix van 13 planten is gekend, maar tot vandaag blijft de precieze samenstelling van het familierecept een goed bewaard geheim.

Neem contact op met

www.ricola.com